Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příkopy mezi námi aneb začalo to Czechtekkem… a taky vejci...

Pro zdravou pluralitní demokracii je potřeba rozličnost a variabilitu druhých názorů. Vše slušně. Bez invektiv. Bez agrese a s respektem vůči druhé straně. O tu jsme přišli v roce 2005 a jak k tomu došlo ?

Psal se rok 2005 a já jsem po těžkých peripetiích s matematikou konečně uhnízdil ve druhém ročníku gymnázia. Začalo se v médiích psát o jakémsi zvláštním techno či tekkno festivalu "CzechTek" a o tom, jak ho nechal čerstvý sociálnědemokratický předseda vlády rozehnat vodními děly a speciálním zásahovým kordonem policejních těžkooděnců, jejichž zásah a postup v první chvíli spíše připomínal scénu úvodního filmu Gladiátor Ridleyho Scotta, kdy šiky římských legionářů postupují v germánském tažení Marka Aurelia na sklonku jeho vlády proti posledním skupinkám barbarů. A tam to celé začalo.

Nikdo nezpochybňuje legalitu a legitimitu tohoto zásahu dle platných legislativních norem celostátních a lokálních územně samosprávných celků, nicméně celým problémem a otázkou zůstává míra. První co člověka napadlo byla Národní třída a těžkooděnci, avšak s horší výstrojí a bílými přilbami. Šlo to udělat i jinak. Dále také skutečnost, že to byla Česká strana sociálně demokratická, která přišla de facto s institutem "my máme pravdu a to je dogma, to je alfa a omega". Jiří Paroubek dokázal vytáhnout levicovou stranu 16 let po Sametové revoluci a 40 letech vlády bolševismu na neskutečných téměř 31 procent. Ale svých pět minut slávy si užil zhruba pouhý rok a půl. Z důvodu arogance. Z důvodu totální absence sebereflexe. Tento nicméně drobný fakt začal následně polarizovat českou společnost a to ne velmi dobrým směrem a formou. Doktor Richard Falbr, bývalý levicový europoslanec a odborový matador, měl pravdu, když na pražském Andělu při předvolební kampani pronesl: "Můžete přestat házet ty vejce ?, toto je fašizace společnosti jako ve 30. letech ve Výmarské republice..", ano byla. Dozajista byla. Bylo to dehonestující, bylo to potupné. Byl jsem tam osobně, protože mě zajímalo, jak celá napjatá situace ohledně voleb bude probíhat a sám jsem odcházel se žloutkem na rameni, protože proletělo tolik vajíček, co za celý týden slepice snesou v drůbežárně. Nicméně je na druhou stranu pochopitelné, že tato averze a v některých krajních případech i nenávist, vyrostla na aroganci moci a pocitu české levice. "Bude li-třeba s komunisty, tak s komunisty, když spadnou marťani, tak i s nimi..."... nevím co by na to panu inženýru Paroubkovi odpověděl Marťan Matt Damon.... 

A posuneme se dál. Píše se rok 2009. Marťani odnikud nespadli a jediné co nakonec spadlo, byla česká exekutiva v tom nejdůležitějším období, kdy jsme dostali jedinečnou možnost Unii a světu ukázat, že jsme sice postkomunistická země, bývalý satelit, ale že jsme prošli určitou formou katarze, poučili se a ekonomická a politická stabilita u nás v malé české kotlině jen vzkvétá. A jak řekl Václav Havel... Naše země nevzkvétá. Nicméně pointa je v tom, že došlo k dalšímu rozevření politických (a vzhledem i k ekonomické depresi okolo roku 2008) sociálních nůžek, kdy se jedna strana druhé a opačně snažila vnutit svou subjektivní pravdu ("ano, super, že jsme Topola strhli za každou cenu" x "Ježiš, to je nezodpovědná ostuda před celou Unií i světem")....

Poté přišlo takové zvláštní a divné intermezzo, kdy samozřejmě docházelo k určitých větším či menším excesům, jako například palácovému převratu či puči státních zástupců vůči vládě Petra Nečase (toto prosím nebrat jako můj názor, pouze se mi líbil tento termín) a jiné drobné nepodstatné marginality. Během těchto dní, kdesi daleko za sedmero řekami a kopci Českomoravské vrchoviny jistý postarší muž v Novém Veselí objímajíc stromy spřádal plány na akci návratu ve stylu "Impérium vrací úder" a jak tento národ ještě více rozeštvat.

Přišel rok 2013 a tento běh nenávisti už nebyl klus, ale stal se z něj přímo sprint ve stylu Foresta Gumpa za svou Jenny. Prezident republiky národ, tak jak sliboval, nespojil. Žádných spodních 10 milionů. Na hloupých nesmyslných a plytkých poznámkách o zemanech a knížatech od roku 2013 permanentně zasévá do duše tohoto národa zášť a určitou formu sociální schizofrenie a nenávisti, kdy už si nedáme jen tak "do huby cinknutí pěstí v hospodě", ale jsme doslova stimulování k tomu úplně se zničit a symbolicky ušlapat. Tomuto nepomohla ani druhá volba prezidenta republiky a bezdioptrické brýle profesora Drahoše, ani hokej ve světle například posledního aktuálního mistrovství světa v tomto nádherném sportu (jo - už cca. 15 let to jde od 10 k 5, spíše k nule), a už vůbec ne dva roky covidové karantény, náhubků a co teprve pomyslná třešnička na dortu ? Válka na Ukrajině, migrace, propady ekonomiky, zdražování energetiky a zadlužení státního rozpočtu minimálně na pár let. ne-li víc. Určitě víc.

Ale já jsem idealista a ty, kteří se mnou nesouhlasí respektuji. Počastují mě, ano. Počítám s tím. Ale pořád věřím, že se nám tady tyto příkopy mezi námi jednou podaří zakopat. Zn. A ideálně co nejdřív. Už je pět minut po dvanácté.

 

 

 

Autor: Jan Fuchs | úterý 17.5.2022 21:02 | karma článku: 9,32 | přečteno: 489x
  • Další články autora

Jan Fuchs

Díky Jane, Díky Jozefe. Za život.

Dnes uběhlo 80 dlouhých let od atentátu na zastupujícího říšského protektora a generála policie, SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha. Najdou se tací, kteří hovoří o teroristickém aktu. Bohužel. Já hovořím o osvobození.

27.5.2022 v 21:36 | Karma: 0 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Jan Fuchs

Pod vlajkou vlčího háku

Obránci Mariupolu z pluku Azov budou souzeni před lidovým soudem v Doněcku, ohlásil samozvaný "prezident" DNR Denis Pušilin. Vzhledem k faktu, že v DNR je stále (resp znova) institut trestu smrti, všichni víme, co bude následovat.

23.5.2022 v 19:26 | Karma: 37,76 | Přečteno: 4369x | Diskuse| Politika

Jan Fuchs

Den vyšyvanky... a vděčnost ex-post taktéž

Ukrajina oslavila 19. května světový den "vyšyvanky". Mnohým tento termín možná nic neřekne, ale tuto košili zná od pohledu každý.

23.5.2022 v 2:21 | Karma: 13,01 | Přečteno: 292x | Diskuse| Politika

Jan Fuchs

A když se bratr stal dospělým...

Můj "malý" bratr dnes oslaví 18. narozeniny. Elementární smysl lidské existence a bytí. Rodina je alfa a omega člověka.

16.5.2022 v 2:46 | Karma: 7,92 | Přečteno: 235x | Diskuse| Ostatní

Jan Fuchs

Zkusme být jednou lepší

V rámci současného vztahu ke všemu ruskému, jsme se dostali na velice tenký led a nazuli ty nejtěžší brusle jaké mohou být - v podobě války na Ukrajině. Tento tenký led se jmenuje kolektivní vina.

14.5.2022 v 18:37 | Karma: 19,01 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 940x
 

Kdo jsem ? Člověk. Někdy rapl a bručoun, ale srdcem demokrat milující svobodu, volnost a spravedlnost. Havlista nesnášející útlak a bezpráví. 

politika, ekonomie, mezinárodní vztahy, regionální rozvoj, společnost, kultura, divadlo a hudba, literatura a jídlo :)

Seznam rubrik