Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já je jednoduše dělím na Rusy a rusáky. Kdo je kdo se časem pozná. Naše rodina se přátelila s několika ruskými rodinami, které k nám utekly pře Stalinem. A tak mi nedělá potíže, jak zvolit úhel pohledu. Tudíž mě ani nenapadne, abych vyhodil Humoristické povídky A.P. Čechova, rozlámal desku s Čajkovským a přestal si hrát filmové melodie Dmitrie Tiomkina (navíc jsem zjistil, že je to Ukrajinec.) ;-D

4 0
možnosti
PB

P55e54t18r 76B22u12r60i71a97n

15. 5. 2022 12:52

Už jsem sepsal rozhořčenou žádost na FIDE (mezinárodní šachový svaz) aby oficiálně vyřadili Ruskou obranu z repertoáru zahájení. Napříště se bude jmenovat: Ten východoevropský obranný systém s jezdcem na f6 ve druhém tahu, zkráceně TVOSJF6DT pro lepší zapamatování. Přičemž v něm bude platit přísný zákaz přecházení figurek černého za polovinu šachovnice na území bílého.

2 0
možnosti

Když už jste zmínil toho "oscarového" Kolju, byl to film, který chytil mnoho lidí za srdce a podle mne hodně přispěl ke zlepšení pohledu Čechů na Rusko, které se v té době také chovalo vstřícně i v hodnocení událostí srpna 1968. Všechno bylo na nejlepší cestě k urovnání vztahů. Vše se postupně změnilo příchodem Putina k moci a návratem Ruska k brežněvovské doktríně nepřátelského západu. Anexí Krymu, napadením Ukrajiny a zvěrstvy, která tam páchá, se Rusko definitivně vyřadilo z civilizovaného světa.

S přístupem k Rusům, žijícím dlouhodobě u nás, je to dost složité. Navenek se mohou tvářit jako demokraté, a přitom mohou mít doma oltářík s Putinem. To už musí posoudit každý sám podle svých zkušeností. Rozhodně ale není na místě házení všech Rusů do jednoho pytle s Putinem.

5 0
možnosti
Foto

Nechci se pouštět do filosofických úvah, ale byl to tuším Karl Jaspers, který napsal, že po II. sv. válce by kolektivní vinu měli cítit hlavně Němci sami. To, že stvořili Hitlera, podporovali nacionální socialismus a de facto byli spouštěčem hrůz války.

Rusové jsou na tom nyní podobně. Vůbec si nedělám iluze, že jich hodně putina podporuje, protože on drnká na jejich strunu pocitu výjimečnosti, "vyvoleného" národa, který přeci osvobodil Evropu a ta se mu takhle odvděčuje. Jistě, existuje řada Rusů, kteří s ním nesouhlasí. Ti by měli aktivně vystupovat - třeba u nás v médiích - a možná objasňovat, proč tomu tak v jejich zemi je. A podpořit Ukrajince v jejich obranné válce.

To, že se Rusko stalo na dlouhou dobu zemí, která bude nenáviděná, je jeho vina. Ukrajinci se svými povražděnými civilisty a znásilněnými ženami, je bude nenávidět dlouho. U nás, s našimi zkušenostmi, to sice nebude tak horké, ale jistá negativní zkušenost prostě vyvolá při zaslechnutí ruštiny zvýšenou pozornost a jistě ne pozitivní emoce.

P.S. Tahat do toho ruské spisovatele či skladatele je nonsens. Ti za nic nemohou, navíc mnoho z nich trpělo útlakem vlastní země. Žijeme teď a tady, s válkou za humny, blízko země, kde místo vojáků jsou v uniformách lidské bestie, kterým nedělá problém odstřelit dítě či babku na kole.

Tohle ze sebe nesmažou.

9 0
možnosti
Foto

Co máte na mysli tím »Vůbec si nedělám iluze, že jich [tj. Rusů] hodně putina podporuje...«? Vždyť podle – snad nezávislých – průzkumů tomu je právě naopak: presidenta Putina okolo 80 procent ruského obyvatelstva podporuje. A není to iluze.

Podle toho by spíš byla iluze, kdybyste se domníval, že většina ho nepodporuje. Ale čertví jak to všechno je...

0 0
možnosti
PB

P19e21t35r 79B68u76r59i79a12n

14. 5. 2022 23:12

Promiňte, ale na počátku tvrdíte, že máte veliké dilema jak se chovat ke všemu ruskému a za dva odstavce už poučujete ostatní, jak se k tomu mají postavit.

Nemyslím si, že většina dospělých je tak hloupých, aby toto už neměla dávno vyřešené.

A pár hlupáků se najde v každé společnosti.

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
PP

P29a74v29e45l 30P91o88n57e83c

14. 5. 2022 21:59

Pro zajímavost: historik Vojtěch Šustek tvrdí, že Habrmanů mlýn je nechutná protičeská propaganda a že Juraj Herz natočil vědomě film, který měl s realitou jen málo společného.

Zdroj: https://youtu.be/IHHGBJX1YlE?t=1301

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 940x
 

Kdo jsem ? Člověk. Někdy rapl a bručoun, ale srdcem demokrat milující svobodu, volnost a spravedlnost. Havlista nesnášející útlak a bezpráví. 

politika, ekonomie, mezinárodní vztahy, regionální rozvoj, společnost, kultura, divadlo a hudba, literatura a jídlo :)

Seznam rubrik